Gault&Millau Belgian Wine Awards 2023

Gault & Millau - Belgian Wine Awards 2023

Belgian Wine Awards 2023

De laatste jaren heeft de productie van Belgische kwaliteitswijnen een hoge vlucht genomen. In een periode waarin restaurants zich sterk focussen op het gebruik van lokale producten, hebben ze in hun wijnaanbod groeiende aandacht voor wijnen van eigen bodem. Ons land telde in 2021 259 wijndomeinen. Een ideaal moment voor Gault&Millau om een eerste gids gewijd aan de talrijke Belgische kwaliteitswijnen inhoud en vorm te geven.

De jury van Gault&Millau bestond uit meer dan 30 sommeliers en experten met nationale en internationale ervaring die de bijna 300 ingezonden wijnreferenties analyseerden. De jury erkende uiteindelijk 42 wijnen als coup de coeur waarvan 18 in vijf categorieën met een Belgian Wine Award 2023 vereerd werden.
Wijnkasteel Vandeurzen werd 2 keer bekroond, 1 keer met een Belgian Wine Award met de Chardonnay Carat 2020 en 1 keer met het label 'coup de coeur' voor de Grüner Veltliner Prestige 2020.

Chardonnay Carat 2020

De Chardonnay Carat 2020 van Wijnkasteel Vandeurzen is 1 van de 7 witte wijnen die werden bekroond met een Belgian Wine Award!

De jury was behoorlijk onder de indruk van deze houtgerijpte chardonnay uit het warme 2020. Het bijna tropische fruit van deze wijn zit in een mooi evenwicht met de luxueuze aroma's van nieuwe eiken vaten. Aroma's van boter, witte perzik, nectarine, nougat, karamel en vanille geven een rijkelijk en krachtig smaakpatroon. Lange afdronk, kortom een klassewijn voor de feestdis.

Wijnkasteel Vandeurzen Chardonnay Carat 2020 - Gault&Millau Wine Award 2023

Grüner Veltliner Prestige 2020

De Grüner Veltliner Prestige 2020 werd door Gault & Millau erkend als 'coup de coeur'. 

Licht gebrande aroma's in de neus, toast en gebak. Rijp exotisch fruit, vanille, abrikoos, wat kiwi en witte peper, karamel. 50% van de wijn is houtgerijpt, 50% innox. Culinair breed inzetbaar. Wijn van een Oostenrijkse druif in een Belgisch jasje. Bij stevige visgerechten en goed gekruid wit vlees.